14 vragen aan ondernemer Michel Staelens, CEO van Italmaster Belgium NV.

14 vragen aan ondernemer Michel Staelens, CEO van Italmaster Belgium NV.

Wie is Michel Staelens?

Ik ben 42 jaar, gehuwd met Sophie en vader van Maurice (7j) en César (4j). Ik woon in Meise en ben geboren en getogen in het West-Vlaamse Tielt. Na mijn Economische Masteropleiding, behaalde ik een Executive MBA aan de EDHEC Business School in het Franse Roubaix.  

Waarom bent u ondernemer geworden?

Onder impuls van mijn schoonbroer, ondernemer Frederick Pollet, groeide een gezonde ambitie om een bestaande firma en activiteit verder uit te bouwen waarin ik mijn capaciteiten en ideeën ongeremd kon aanwenden en waarbij ik zelf dagelijks het verschil kon maken.

Kunt u wat vertellen over Italmaster?

Italmaster is een flexibele partner in de ontwikkeling, productie en verkoop van masterbatches, monopigmenten & additieven. Het is een KMO met een focus op service, flexibiliteit en klantgerichtheid. Qua snelheid en flexibiliteit zijn we veruit de beste partner op de markt. We vinden het belangrijk om een aangename firma te zijn met korte en directe communicatielijnen. Het team bestaat uit een ploeg van trouwe, relatief jonge medewerkers waar familiewaarden nog centraal staan.

Waarom koos u in 2018 om Italmaster over te nemen?

Italmaster had het perfecte profiel van onderneming die Frederick en ikzelf op de radar hadden: een financieel gezond maakbedrijf met een technisch product waar er nog mogelijkheid bestaat om commercieel verder te ontwikkelen. Een KMO met een overzichtelijk goed onderhouden machinepark. Italmaster voldeed aan deze voorwaarden.

Wat zijn de grootste uitdagingen in deze moeilijke tijden?

Het managen van de hogere productie-en loonkosten vraagt tegenwoordig veel aandacht, net zoals het motiveren en vinden van geschikt personeel. Verder vind ik het belangrijk om me te laten omringen met goede en vooral betrouwbare partners en dit op alle vlakken. Ook aan het verzekeren van sleutelposities op gebied van personeel wordt veel aandacht besteed. De grootste prioriteit én uitdaging ligt in het verzekeren van een gezonde groei op lange termijn.

Met welke ingrepen wilt u Italmaster een rooskleurige toekomst bezorgen?

Het voornaamste doel is om een gezonde groei op lange termijn te verzekeren. Investeren in een nieuwe generatie extrusielijn zou de next step betekenen door het verbreden van ons productportfolio. We zouden dan ook masterbatch voor de meer technische polymeren zelf kunnen produceren in plaats van deze enkel te traden.

Welke doelstelling wilt u in het komende jaar behalen?

Als de algemene macro-economische situatie een beetje meezit zouden we in 2023 de omzet van 2021 willen herhalen maar met een nog iets betere marge.

Met welke innovaties wilt u graag uitpakken?

De innovaties in onze sector worden vooral door de grotere jongens gepusht. Italmaster pikt deze op wanneer de concrete vraag van onze klanten komt. Wij zijn dus eerder innovatie-volgers maar kunnen door onze snelle beslissingskracht gekozen innovaties relatief vlug implementeren, dit ten gunste van onze klanten.

Hoe onderscheidt u zich van concurrenten?

Italmaster is een echt servicebedrijf. We ontzorgen onze klanten maximaal en zijn qua snelheid van ontwikkeling en productie veruit de beste partner op onze focusmarkten België, Nederland en Noord-Frankrijk.

Wat is voor u het grootste pluspunt van ondernemer zijn?

Zelfstandigheid is een groot pluspunt. Ik haal voldoening uit zaken te kunnen bewegen en te realiseren door zelf aan het stuur te zitten. Dat ik de stap durfde te zetten naar het ondernemen is mijn belangrijkste persoonlijke overwinning.

Wat is een minpunt?

Als je alleen staat als ondernemer moet je meestal alleen de tegenslagen opvangen, de successen worden vaak door velen geclaimd. Gelukkig heb ik steeds de back-up en het advies van de medevennoten in de Octopus Capital groep en van mijn gezin en familie die zelf het ondernemerschap goed kennen.

Wat doet u in uw vrije tijd?

Ik ben lid van de serviceclub Ronde Tafel. Ik spreek ook graag af met vrienden voor een etentje. Verder hou ik wel van een fysieke activiteit, zoals lopen en mountainbiken of op stap gaan met mijn jong, actief gezin.

Wat wilt u als ondernemer betekenen voor anderen?

Ik wil graag andere potentiële ondernemers inspireren en hen duidelijk maken dat, mits je bereid bent om hard te werken en aandacht besteed aan het nemen van een aantal wel doordachte keuzes, je een zichtbaar verschil kan maken voor jezelf en anderen.

Welke tip hebt u voor toekomstige ondernemers?

Werk hard en denk aan de lange termijn. Ga niet op een troon zitten maar begeef je regelmatig op de werkvloer, tussen je mensen. Stel regelmatig zaken binnen je bedrijf in vraag en blijf kritisch voor jezelf. Geef niet op bij de eerste de beste tegenslag, want die tegenslagen horen er nu eenmaal bij.

Wil je graag meer weten over Italmaster? Bezoek dan zeker even de website: www.italmaster.be

Meer artikels

07/06/2024

Overname Grada International

07/02/2024

Nieuwe zonnepanelen bij PAMO en Italmaster

06/07/2023

Jaarverslag 2022: dit zijn onze jaarcijfers.

09/03/2023

Verhuis van de Céphée: PAMO op het journaal van VRT!

22/11/2022

14 vragen aan ondernemer Michel Staelens, CEO van Italmaster Belgium NV.

18/10/2022

PAMO Metaalconstructies & Engineering viert zijn 50ste verjaardag!

06/09/2022

Jaarverslag 2021: dit zijn onze jaarcijfers.

29/03/2022

PAMO Metaalconstructies & Engineering leverancier voor nieuwe goederenspoorlijn door Infrabel

07/03/2022

Italmaster Belgium NV behaalt het certificaat ISO 9001:2015

03/01/2022

Een nieuw jaar, een nieuwe samenwerking?

01/11/2021

Prodim Industrial Valves & automation ontvangt Quadax Gold Partner award

15/06/2021

Installatie van intelligente elektrische actuators door Prodim op de Fluxys site

10/06/2021

Installatie van een TAWI VM50 vacuum tilsysteem bij Italmaster

09/05/2021

20 jaar Italmaster

06/02/2021

40 jaar Prodim

01/01/2021

Overnames door Octopus Capital: een overzicht

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!